Descopera Turcia

Calatorule, tu cel care iti porti gandul si pasii prin cele mai nebanuite si pline de frumuseti colturi ale lumii, azi ai poposit aici, sa-ti tragi sufletul ostenit de drum. Daca pasesti pe pamantul acesta, sub pasii tai vibreaza adanc ecouri stravechi. Tropotul cailor, care iau in copite fata pamantului, strigate de batalie ce vin din timp, cu mii de ani in urma cand, pamantul acesta solar, intins intre doua continente, Europa si Asia, era leaganul celor mai vechi civilizatii. Au trecut pe rand, hititii, asirienii, caldeenii, frigienii, grecii, romanii, selgiucizii si mongolii. Aceasta a fost mereu patria acestora si campul de batalie, un taram in care clocoteste viata si care este, si in ziua de astazi, prins in inclestari armate. Cum putea sa se numeasca altfel, locul acesta, asupra caruia soarele si Alah isi indreapta privirile si mangaierile, altfel decat Turcia, cuvat care in limba veche inseamna maret sau puternic?
Pamantul acesta, in care freamata istoria, scriindu-se si azi, cu slove de aur peste negura timpului, este cuprins intre granitele a opt tari: Grecia, Bulgaria, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Irak, Iran si Siria. Asezarea sa o face sa aiba fata scaldata de apele a patru mari: Mediterana, Egee, Marea Neagra si Marmara. Este tara si casa a peste 70 de milioane de suflete care ii inchina rugi lui Alah din cele 75.000 de moschei care se afla pe intinsul ei. Turcia este nu numai o tara mare, inima vie a unui fost mare imperiu. Este o economie puternica in continua dezvoltare in ciuda crizei economice, o forta militara importanta bine inzestrata si prezenta in teatrele de operatiuni. Turcia este arta si cultura, ancorata bine in istoria ei milenara si influentele orientului.

Reclame

Posted on 21/02/2013, in Reportaj and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Mi-ar placea sa ajung si eu intr-una din vacante prin Turcia. La mare… 😉
    Zile frumoase iti doresc!

  2. Am avut acum cativa ani intentia sa merg la mare, in Turcia. Am renuntat din cauza drumului cam lung.
    Totusi un gand de a o vedea candva am. De la tv am cunoscut-o putin prin intermediul unei telenovele de acum cativa ani: 1001 de nopti. Telenovela care arata o Turcie moderna dar plina de vechi traditii, o tara fascinanta.

    • Asa si este. O tara care tine sa isi conserve identitatea. In plus e cultura islamica bazata pe asta. Cu toate acestea, de la Kemal Ataturk incoace, Turcia se modernizeaza vazand cu ochii, isi dezvolta economia si devine un stat din ce in ce mai puternic. Esta o tara in care vechiul si noul se imbina ori alterneaza intr-un ciclu nesfarsit. Poate ca reusesti anul acesta sa o vizitezi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: