Yaglı Güresli- wrestling turcesc

Unul dintre cele mai indragite si mai vechi sporturi nationale turcesti, o reprezinta Yagly Güresli, un fel de wrestling. Particularitatea acestui sport, asemanator cu luptele greco-romane, este ca luptatorii, competitorii, pehlivan este traducerea in turca, sunt unsi cu ulei de masline pe tot corpul, pentru a face mai dificile prizele. Sportivii poarta doar niste pantaloni din piele de bivol, kisbet, mulati. Originile acestui sport sunt vechi. Se spune ca luptele au intrat in Turcia prin Tracia si sunt mentionate in documente din 1361 cand Orhan Gazi I, fiul cel mare al cunoscutului  pasa Suleyman  Magnificul, le gireaza desfasurarea in Kirkpinar, adica Fantana celor 40.

 

Legenda spune ca localitatea si-a primit numele dupa ce, Orhan Gazi a condus o batalie si a cucerit, trecand prin stramtoarea Dardanele, orasul port Galiopol. Numarul patruzeci este considerat aproape sacru in toate inscrisurile si traditia turca. Orhan isi organiza astfel o trupa de 40 de soldati de elita, pregatiti special in luptele corp la corp, cu scop de defensiv. In timpul unei misiuni, doi tineri soldati au murit intr-o astfel de inclestare. Lupta aceasta nu are un sens final ci se termina atunci cand unul dintre opozanti cedeaza, moare de epuizare. Tinerii au fost ingropati langa o salcie pletoasa. La terminarea asediului, camarazii au venit sa le aduca un ultim omagiu iar Orhan a fost uimit sa constate ca din mormintele celor doi, de prelingea un izvor limpede. Asa a numait locul Fantana celor patruzeci, Kirklar Pinar, care cu timpul s-a transofrmat in Kirkpinar.

Concursul, turnirul de la Kirkpinar este adanc inradacinat in traditia locului, o adevarata sarbatoare locala, ce se desfasoara in fiecare an la inceputul verii. Cu cateva zile inainte, populatia este invitata sa ia parte la competitie, la spectacol, in sunetele exotice ale instrumente orientale clasice surna si davulul. Inainte de inceperea competitiei se aduce omagiu memoriei celor doi tineri cazuti la Fantana celor 40 , din secolul XIV si se spun rugaciuni islamice.

Apoi competitia este declarata deschisa. Este invocat un fel de cod de onoare al luptatorului iar comportamentul neadecvant, lipsit de fair play, chiar si in lupta poate duce la eliminarea celor care -a incalcat. Se practica un dans ritual, Pesrev, spectaculos. Se fac tragerile la sorti de catre un oficial numit Cazgir si care introduce jucatorii pe teren. Terenul este unul acoperit de iarba si au loc simultan mai multe intreceri.

Spre deosebire de luptele obisnuite, sportivii isi pot apuca adversarul, de pantaloni si pot invinge folosind aceasta tehnica. La inceput reprizele nu aveau o durata precizata. Ele se incheiau atunci cand adversarul era invins de forta oponentului. Dupa anii 1975, aceste reprize au fost limitate la 40 de minute ca durata. Daca adeversarul nu este invins in cele 40 de minute, urmeaza reprize de cate 15-10 minute pana cand unul este invingator, pana cand adversarul este pus cu umerii la podea.

In general participa 1000 de concurenti insa doar unul singur este declarat castigator, bashpehlivan.

Reclame

Posted on 21/02/2013, in Sport and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

  1. Sincer, nu ma dau in vant dupa sporturile violente. Nu l-am urmarit nici pe Bute cand se lupta pentru titlul mondial.

  2. Asa este! Ar fi plictisitor.

  3. Bine te-am găsit, dragă Gabriela, şi în acest frumos loc, loc cu parfum oriental. Foarte interesantă ideea ta. Sunt sigur că ne vei aduce şi aici o mulţime de povestiri interesante şi dintr-o altă lume, decât cea pe care o ştim cel mai bine.
    Interesant acest sport tradiţional turcesc. Mai ales când are la origine şi o legendă măreaţă. Mă uitam la „otomanii” din clip, că sunt tare voinici şi musculoşi. Greu să pui la pământ unul ca ăştia. Dacă aşa or fi fost şi strămoşii lor… îmi închipui cum au reuşit să cucerească atâtea popoare. Au fost şi rămân un popor cu mentalitate de cuceritori.

    • Nu cred ca toti erau asa de musculosi, dar turcii au niste atribute care ii fac cuceritori. Sunt oameni practici si harnici, neinfricati, nu uita daca i-ai ranit cu ceva si nu iarta. O sa scriu o povestire ca sa intelegeti care e caracterul lor adevarat. Pe mine m-a fascinat sa ii descoper si imi dau seama cat de ignoranti suntem noi romanii. Uneori, cand ma documentez, trebuie sa caut prin site-uri straine pentr ca noi refuzam sa avem informatii despre ei. Sunt de admirat. Turcia e o tara care are mereu razboaie la frontiere. Cu toate acestea, economia lor e una in crestere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: