Imperiul Lalelei

abdulmecit

Una dintre vechile si indragitele povesti ale Orientului, transmisa pana azi, este, cum ar putea fi altfel, una de iubire. Prin anii 1200, pe vremea Imperiului Otoman,Osmanlı İmparatorluğu, un tanar print, Farhad se indragosteste de o tanara fecioara Shirin (dulce- in limba kurda). O pasiune puternica ii mistuie pe cei doi. O iubire imposibila. Tanara fusese promisa altui barbat. Farhad este plecat in munti, si primeste vestea falsa ca iubita lui a murit. Se arunca, ori se prabuseste cu calul de pe niste stanci inalte iar in fiecare loc unde cadeau stropi de sange au rasait niste flori rosii, cu corole in forma de turban, tulpen sau lale, de unde si denumirea ei actuala, tulipa ori lalea. Florile rosii ca focul au un punct negru la baza petalelor si simbolieaza inima sultanului, arsa de pasiune.
Aceste flori magice i s-au inchinat versuri si au aparut legende. Greutatea ei a fost masurata in aur. Pentru ea au cazut capete si a facut mare valva.
Povestea lalelei incepe in Orient, pe o portiune intre Turcia si China, in timpul sultanului Suleyman Magnificul. Desi ele erau cunoscute in Orient, pe la 1500 incep sa fie cultivate la curtea sultanului care era fascinat de frumusetea aceste minunate flori, care stia sa exprime atat de bine sentimentele sale pentru frumoasa lui sotie. Pasiunea aceasta pentru lalele a fost transmisa si succesorilor, ea devenind o adevarata obsesie pe timpul lui Ahmet al III-lea in jurul anului 1700. Lalaleaua devine acum, un adevarat simbol national si este prezenta in cultura turca. PhotoShare(4)
Este intalnit ca motiv in pictura, ceramica, tesaturi, covoare, in decorarea moscheilor, ea devenind un simbol al prestigiului si al nobletii. Perioada domniei lui Ahmet, 1703-1730 este numita, Era Lalelelor- Lale Devri. Datorita frumusetii ei, sultanul impune legi severe. Cultivarea ei ori vanzarea lalelei in afara Istanbulului este considerata o crima si se pedepsea cu exilul. Planta aceasta, despre care strainii spuneau ca, arata ca niste crini rosii, era considerata mai valoroasa decat viata. Tot din 1700, in Turcia se tine primul Festival al Lalelelor, care se organizeaza si acum, intre 10 si 20 aprilie, in Istanbul. In timpul festivalului, sute de vaze erau aranjate cat mai spectaculor cu lalele si postate in gradini unde seara erau luminate de minunate lampi. Invitatii trebuiau sa isi asorteze vestimentatia dupa culorile florilor iar in colivii, alaturi de buchetele explodand in culori, cantau pasarele, privighetori si canari.

La sfarsitul sec XVI-lea laleaua ajunge in Europa, intai in Praga, apoi, prin intermediul unui gradinar, in Olanda. In cateva zeci de ani, olandezii capata o adevarata manie pentru aceste flori, a caror greutate era masurata in aur, cativa blbi de lalele fiind suficienti pentru a cumpara o casa. Valoarea acestor flori era supradimensionata. Prabusirea pretului lor mai tarziu, aduca la saracie multi olandezi bogati.
Incepand cu anul 2006, guvernul turc, in cinstea acestui simbol national, subventioneaza plantarea in Istanbul, anual, a milioane de bulbi de lalele incat in perioada de inflorire e un adevarat spectacol de culori vii, deosebit de atractive pentru turistii veniti sa viziteze fascinanta metropola. Anul trecut Festivalul International al Lalelelor,  au fost 11,5 milioane de lalele si 4 milioane de alte flori si pentru prima data, a fost organizat in colaborare cu Olanda, in amintirea vremurilor dominate de ”mania lalelelor”, refacand drumul istoric al acestor minunate flori.

 

10922649_1063021960394535_4196427125002145257_n

 

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 03/03/2013, in Povestiri. Bookmark the permalink. 29 comentarii.

  1. tunghra lui suleyman kanuni? 😀 aș recunoaște-o oricând, chiar și însoțită de lalele!
    chiar mă întrebam aseară unde este povestea turcească. 🙂 și nu știam povestea lalelei, recunosc.

  2. Pana acum nu ai stiut-o. Si eu am descoperit-o recent si mi-a placut. 🙂 Cat de fascinta poate sa fie o floare daca a reusit sa faca atata valva, sa aduca atatea mistere, furturi, inselatorii. Perioada lalelelor in Olanda este cea care pune bazele bursei de flori de acolo.
    In Turcia, prima zona in care e atestata este cea a Anatoliei centrale. Pentru ca in ultimii ani zona se orientase si nu mai acorda atata importanta cultivarii lalelelor guvernul turc, a hotarat sa sprijine floricultura. Peste 60 la suta din lalelele prezente la Festivalul de anul trecut au fost produse acolo.

    • sigur că nu am ştiut-o până acum! dar de-acuuum! 😳 …
      aş vrea sp ajung cândva în anatolia. de când am citit „zăpada” lui orham pamuk, de când ştiu de mevlana rumi, aş vrea să ajung, dar siria şi incertitudinile de acolo îmi alungă deocamdată gândul. 😦

  3. Trista poveste a lui Farhad se transforma in frumoasa poveste a lalelei. Partea de poveste din Olanda imi aminteste de „boom-ul imobiliar”.

  4. Povestile fericite nu prea sunt tinute minte ci doar cele in care, dramatismul vitetii este prezent. Laleaua avea nevoie de o poveste cu substanta ca sa supravietuiasca peste veacuri.
    Comparatia cu boomul imobiliar este reusita. Ieri citeam niste materiale despre investitiile facute in diferite domenii, fara substanta si pierderea lor. Povestea lalelei era inclusa. E ca si cum ai construi un bloc pe un balon de sapun. oamenii isi creeaza valori, se raporteaza la eleun tim dupa care le abandoneaza subit. Intreg sistemul creeat se prabuseste.
    In tinerete citisem o nuvela, nu mai retin care scriitor roman a scris-o, despre cineva care adunase boabe de piper. Erau scumpe, exotice iar mirodeniile se vindeau scump. Si a investit omul bob cu bob pana a adunat un sac. Iar cand sa il valoifice, a aparut pe piata piper in cantitati mari iar toata averea si visele sale s-au prabusit.

  5. Mulţumesc pentru vizită. Am mai învăţat ceva, Gabriela, din cele ce ai povestit şi anume că legenda lalei are legătură cu Turcia şi nu cu Olanda, pe care eu o consideram patria acestei flori.

  6. Si eu invat in fiecare zi. Povestea lalelei este actuala iar turcii si olandezii deopotriva o indragesc, bucurandu-se de frumusetea ei. Pe minema suprinde si ma incanta un lucru. Cine ar fi zis ca, turcii, otomanii, osmanliii, cei pe care ii stiam noi de la istorie, pot sa faca pasiuni puternice pentru femei carorara sa le puna la picioare covoare de flori scumpe,sa scrie versuri si sa cante? Parca e putin diferit de firea unui razboinic.

  7. Frumoasa povestea lalelei si plina de mister si fascinatie. mult imi mai plac si mie florile astea si, mai ales, imi place cand primavara sunt decorate spatiile verzi cu aceste flori in multe culori.

    • Povestile frumoase sunt pline de mistere si intrigi. In ce priveste lalelele mie mi-au dat mereu senzatia ca te incarca de energie solara. Nu ma satur niciodata sa le admir.

  8. Frumoasă poveste și frumoase flori ! Ce minunăție !

    • Am vrut sa va aduc o poveste cu clipe de incantare pentru suflet si ochi. Ma bucur daca am reusit. E primavara. Se apropie anotimpul lalelelor si cine stie, poate aveti planuri de calatorie. Pe 10 aprile incepe Festivalul lalelelor la Istanbul.

  9. Trebuie să vii la „Simfonia lalelelor„- legenda vie are vârsta măritișului!

  10. Incep sa descopar tot mai mult partea sentimentala a Orientului.

  11. mirceavladut

    In mintea mea de om neinstruit, laleaua era asociata cu olandezii. Multumita acestui articol am aflat si eu ca olandezii doar au imprumutat-o.

    • Si eu am crezut la fel Cautand ceva pe internet am vazut ca au folosit des laleaua in diferite motive decorative si chiar in embleme. Asa ca m-am documentat putin. Ce au in comun, turcii si olandezi, e obsesia pentru aceasta floare.

      • mirceavladut

        Influentele Orientului sunt mult mai mari decat am crede. Exista un documentar (serial) pe Discovery despre subiectul acesta.

      • Mircea nu am televizor sa il urmaresc. 🙂 am considerat ca nu e necesar. Si asa nu imi ajunge timpul. Mi s-a oferit unul si l-am refuzat. Dar eu descoper lumea aceasta cu admiratie. Atat de multe lucruri interesante citesc si vad despre orient si nu inteleg de ce au trebuit sa fie ascunse. Banuiesc ca stii, sau ai realizat ca noi, romanii, invatam o istorie falsificata. Istoria Romaniei prezentata in scoli e o mistificare. Suntem inca tinuti in ignoranta. Doar accesul la infromatie, mai mult decat alta data face sa ne deschidem mintile si sa ne accentuam nevoia de cunoastere. O sa scriu ceva zilele acestea pe tema asta.

  12. mirceavladut

    Reblogged this on Opiniile mele.

  13. FF super frumoasa si interesanta aceasta istorie a „relatiei” lalelelor cu Turcia ! Initial am citit acest articol al tau pe blogul lui Mrcea Vladut, care il preluase pt popularizare, si am facut un comentariu acolo, dar ii dau copy-paste si aici, pt ca e ca o completare istorica mai recenta a ceea ce ai zis tu, pt ca arata si ce influenta au avut aceste lalele turcesti si asupra culturii din UE pe la sec 18.

    Acum ceva vreme citeam despre asa-zisul limbaj al florilor, adica anumite mesaje care se pot comunica cu ajutorul a diferite flori, care initial in UE a fost descris in Anglia si, la scurt timp dupa aceea in Suedia, dupa care s-a raspandit ff rapid si in restul UE, dar de fapt fusese importat din Turcia, unde se foloseau chiar lalele pt comunicare, dar nu numai intre indragostiti ci si ca un posibil cod militar secret chiar serios !

    Un adevarat dictionar al limbajului florilor a aparut in sec 18 in UK sub supravegherea d-nei Mary Wortley Montagu, o doamna scriitoare si diplomat britanic in Turcia, pe la 1717, si a d-lui Aubry de La Mottraye, un gentilom britanic caruia ii placea sa calatoreasca ff mult in jurul lumii, si tot el a dus aceasta idee despre utilizarea florilor ca un posibil cod de limbaj secret si in Suedia in 1727, de unde s-a raspandit rapid ca moda sociala si in restul UE. Acest obicei de a utiliza florile pt mesaje secrete fusese de fapt preluat de la poporul otoman de la acea vreme, care favoriza in mod special lalelele pt acest fel de comunicatii. Nu am reusit sa gasesc care a fost legatura exacta dintre d-na Mary Wortley si dl de La Mottraye, insa se pare ca erau amandoi calatori pasionati in jurul lumii si ff atenti observatori ai obiceiurilor popoarelor straine pe care le inatlneau in jurul lumii.

    De ex, tot in legatura cu Turcia, d-na Mary Wortley a adus veste poporului britanic despre anumite metode de protectie impotriva variolei folosite de poporul otoman, si la cativa ani dupa aceea, dr britanic Jenner a reusit sa perfectioneze si sa dezvolte primul vaccin anti-infectios al lumii, cel impotriva variolei. In orice caz d-na Mary Wortley a avut o gramada de cunoscuti, inclusiv si unii amanti de-a lungul vietii sale, si desi este clar ca s-a intalnit la un moment dat si cu dl de La Mottraye ori in Constantinopole, ori la Londra, in cercurile unor persoane care erau familiare cu Imperiul Otoman pe atunci, nu stiu insa daca acestia doi au fost si iubiti.

  14. Rudolpf,un comentariu excelent ai postat azi aici. Putea fi si un articol de sine-statator. Mi-a placut. Am aflat lucruri noi:limbajul secret al florilor si solutia pentru primul vaccin infectios.

  15. Multumiri, Gabriela! Un motiv in plus sa imi placa filmul Suleyman Magnificul.
    Noapte cu lalele in vis!

  16. Cafeluto, daca iti place atat de mult Suleiman Magnificul, o sa te invit dupa miezul noptii la Cafenea sa il vezi. 🙂 Si el a indragit lalelele Pana tunci iti ofer un buchet de lalele rosii si albe.

  17. Sînt mut de uimire şi de încîntare (dacă tot este miercuri 😛 )
    Chiar habar n-am avut că laleaua este parte a istoriei Turciei şi numai adoptată de Olanda.
    Multe mai învăţ eu de la voi, turcoaicele: tu şi psi 🙂

  18. Frumoasa poveste! Nici eu n-am stiut pana azi ca laleaua provine din Turcia…
    Multumesc pentru poveste! 🙂

  19. Elly, cu mare drag. Te-ai imbogatit cu o poveste noua. Sa ai o zi frumoasa, un 8 martie fericit si o primavara vesela, plina de cuvinte si de iubire! Primesti un buchet de lalele de ziua aceasta? 🙂

Lasă un comentariu