Ceai turcesc oferit cu ospitalitate si traditie

Turkish_tea

Ceaiul turcesc, este de fapt un ceai negru. Denumirea lui este identica doar grafia difera fata de cuvantul in limba romana. Se scrie çay si se pronunta ceai.Ceaiul turcesc se produce in zona Marii Negre, unde culturile gasesc un teren bun pentru crestere si unde este o zona cu precipitatii abundente. Ceaiul turcesc se prepara in ceainice speciale numite çaydanlık. Desi nu a fost o planta autohtona, el fiind importat, la fel ca si alte plante, turcii au gasit modalitati de consum proprii, devenind preferat de departe, in viata sociala. Productia de ceai, a devenit una dintre cele mai importante ramuri ale agriculturii turcesti, Turcia realizand peste 10 la suta din productia mondiala de ceai si devenind unul dintre produsele de export importante ale economiei turcesti. In ciuda popularittatii sale, ceaiul se consuma in Turcia abia de la inceputul secolului al 20-lea, fiind incurajat consumul lui ca alternativa la cafeaua ce devenise in acea vreme foarte costisitoare. Ataturk a incurajat si sprijinit producatorii de ceai, facandu-l foarte accesibil pentru uzul domestic. Ceaiul a intrat in cultura turca repere si este oferit cu ospitalitate in mai toate ocaziile ori evenimentele sociale.

Cum se prepara ceaiul turcesc? Nu e o procedura complicata.Caydanlik In Turcia se gasesc peste tot ceainice. Arata ca doua vase metalice, suprapuse. In primul este doar apa fierbinte, un fel de ”bain- marie” iar cel de deasupra contine esenta de ceai. Se pune o cantitate de ceai in vasul in care se va infuza. Se ”spala” , se trece o cantitate de apa rece, ca se se spele impuritatile si frunzele de ceai sfaramate. Se repeta procedura de doua ori, cu apa clocotita. Apoi, se toarna apa, aproape de temperatura de fierbere, peste ceai. Proportiile necesare sunt de 3 linguri de ceai la un vas de 1 litru. Se pune direct pe plita la fiert. Nu se lasa sa fiarba propriu zis ci doar sa se ridice frunzele de ceai, dn momentul inceperii fierberii, cam 2 minute. Se ia de pe foc si se aseaza pe plita al doilea vas, cel inferior. Din momentul in care cele doua vase sunt suprapuse, este un timp de asteptare de 3-5 minute, ca frunzele de ceai sa se aseze si sa extraga substantele active. Rezulta o esenta de ceai, de o culoare rosu-inchis. Din lichidul acesta se toarna in paharele din care este servit ceaiul, o cantitate cuprinzand cam, 1 cm maxim doi din inaltimea paharului. Cu cat esenta turnata in paharul de sticla este mai multa, cu atat ceaiul este mai concentrat. Peste el se completeaza cu apa clocotita.Am remarcat ca persoanele care il prefera mai concentrat, pun mai mult zahar. In mod obisnuit se bea cu o lingurita de zahar. Daca este mai tare, se obisnuieste cu o cantitate ceva mai mare de zahar, doua lingurite la un paharele. Ceaiul concentrat, mai inchis la culoare, se numeste koyu çay iar cel mai putin concentrat, mai deschis la culoare açık. De regula se bea din pahare mici, ceva mai mari ca dimensiune ca paharele noastre de tuica. Paharele de ceai, turcesti au aceeasi forma, de lalea, inspirata vremea cand turcii facusera o obsesie pentru aceasta planta, adica de cateva sute de ani. TraditionalistiCIMG5363 si pastratori ai valorilor lor, au pastrat si acest fel de pahare pentru ceai. Ceaiul se bea de regula fierbinte Pe masura ce se raceste isi pierde gustul. De asemenea, esenta de ceai, din recipientul mare, nu poate fi pastrata mai mult de o ora pentru ca devine iute la gust. Ceaiul turcesc contine o cantitate mare de teina, o substanta cu proprietati asemanatoare cofeinei. Doua paharele de ceai sunt echivalentul unei cafele expresso. Daca il consumati seara, si organismul dvs. reactioneaza la cofeina, trebuie sa fiti prudenti. S-ar putea sa constatati ca aveti insomnii si ceva mai multa energie.

Foto: fotografia aceasta este facuta de mine. La fel si ceaiul. Il servesc tuturor celor insetati de arome aduse din Orient si oaspetilor Cafenelei.

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 29/03/2013, in Artă și Cultură and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 19 comentarii.

  1. printre toate minunile turciei, recunosc: le ador ceaiul băut în paharele acestea speciale. eu îl beau fără zahăr… o fi greşit?

  2. Ceaiul din ultimul pahar, este preparat de mine. 🙂 Asa ca ti-l ofer cu drag. Poti sa il bei fara zahar. Se obisnuieste si asa. Mie imi place putin indulcit.

  3. si eu va marturisesc beau ceaiul fara zahar! si iar trebuie sa recunosc ca am degustat ceaiul de mere, de fapt un produs comercializat exclusiv „turisitilor” ! dar e gustooos ( ceea ce nu inseamna ca e si sanatos) 😛
    Raman fan ceai de hibiscus cu seminte de pin! E si mic dejun si ceai si cafea! 3 in 1! 😛

    • Romanii au din pacate traditia unui paharel de tuica. 🙂 Cred ca ceaiul ar trebui introdus si la noi. Eu am multe tipuri de ceaiuri dar cel pe care il apreciez, e unul din plante, primit de la un prieten turc. Au fost culese de el, undeva in muntii Anatoliei. Am inteles ca numeste, ceai din flori de munte. Imi place si ceaiul turcesc, obisnuit. E in functie de starea de spirit si de dorinta momentului.

      • Gabriela, treaba cu tuiculita si bericica nu e traditie generala la romanasii nostri!Dar din pacate da, dimineata devreme cand ma indrept spre metrou, vad diversi „oameni ai muncii” care filozofeaza la BOUtique cu cate un schnaps! Sa vezi ce combat oamenii ! 😛
        Dar tot atat de uimita am fost si cand, in vacantele si drumurile mele, am vazut ca romanii nu sunt unici si originali nici macar in aceasta initiativa.
        Am si eu dimineata un hobby, prima cafea o degust la cafeneaua mea preferata vis a vis de job-ul meu! Si amusinez intreaga vibratie a orasului! La IIstanbul, Salonic, Cairo, Tunis si chiar Roma sau Madrid, ritualul cafelei sau al ceaiului e mai lenes! 😛

      • Brandusa, mie imi place atmosfera de cafenea. E ceva intim, iti permite sa pierzi vremea intr-un mod placut si in fata unor licori care au darul sa te invioreze. Poate sa aiba si atmosfera placuta, cu muzica, televizor sau altceva pentru divertisment. Imi doresc o cafenea, a mea, facuta pe gustul meu, pentru desfatarea invitatilor. Pana atunci, o am doar pe aceasta, virtuala si literara. Dar e un inceput bun. 🙂

  4. Da Gabriela mi-e tihnita cafeneaua ta! Imi prieste! Chiar si la ora asta!

    • Minunata piesa iar peisajele absolut superbe. Este influenta indiana, din ce observ. Intr-o vreme ascultam foarte mult Budha Bar. Multumesc pentru dedicatie.

  5. Oricat de mult imi place cafeaua, cu mare curiozitate si placere voi savura si un ceai – doua, daca se va ivi ocazia. Vreau sa spun ceai adevarat, ca acesta despre care ne-ai povestit aici. Deocamdata pot doar sa multumesc pentru „lectie”!

    • Pana sa lucrez in cafenea, auzisem eu despre ceaiul turcesc insa habar nu aveam de ce e atat de special si cum se prepara. Pana la urma am vazut ca e destul de simplu. Si ca e mai mult traditie si socializare.

  6. Ce incantare aceasta ceasca de ceai!…eu sunt fascinat de artele decorative,cu ceaiul recunosc,nu prea le am.

    • Stii ce imi place la turci? Ca din lucrurile si activitatile simple, cu putina imaginatie si dragoste au facut o adevarata arta. Ei au gasit mereu modalitati proprii, originale, de a realiza unele produse. Cafea, ceai, tutun, este peste tot, dar cele turcesti au un specific aparte.

  7. Multumesc pentru ceai! Arata ademenitor mai ales ca eu sunt o bautoare de ceai 🙂
    Constat ca, totusi a face ceaiul turcesc, inseamna un mic ritual.

  8. Poate ca asta e secretul lucrurilor simple. Sa fie oferite cu un ritual. 🙂

  9. De unde pot achizitiona un ceainic turcesc? Am gasit ceva dar era de 2 l. Imi trebuie pentru 1-2 ceaiuri, maxim 4. Multumesc.

    • In magazinele turcesti, sigur gasesti. Oriunde sunt comunitati turcesti, in marile orase, trebuie sa existe si magazine. Ei cumpara produsele lor si multe din ele nu se gasesc decat acolo. Tot acolo poti gasi si paharele speciale de ceai, in forma de lalea.

  10. Buna ziua! Doresc sa achizitionez un ceainic turcesc, mai ales ca posed la ora actuala ceai original turces, insa ma chinui cu improvizatii pt. preparare: un ceainic asezat peste un ibric mai mare… Din pacate, nu toate produsele (ceainicile turcesti) nu sunt de calitate corespunzatoare. Astept un raspuns/oferta/sugestie pe e-mail: colpacci@gmail.com
    Multumesc pt. posibilul ajutor!

  11. Mihaela Grigoras

    Foarte interesant articolul , mi-a placut sa il citesc ! Presimt ca voi cauta cat de curand ibrice 😀 ! Multumesc !

Lasă un comentariu