Stăpânul inelelor- magia unei povești adevărate

Magia aurului, acel metal prețios care a vrăjit ochii privitorului și a schimbat cursul multor vieți, care a fost râvnit de femei și bărbați deopotrivă, plutește deasupra orientului. Aurul este monedă de schimb și dar de suflet, este emoție, dorință, luptă și ură, drum spre vârfuri ori spre prăpastii, simbol al puterii și poziției sociale. Aurul este o forța care conduce prin timp, e un element care nu poate lipsi din construcția unei lumi. Lumea orientala e plina de povești minunate despre el, altele sângeroase. Eu am să vă aduc azi o poveste despre viață și arta, despre magie și destin, cu Stapanul inelelor. Sevan Bıçakçı
Deși pare o poveste fantastică ea e cât se poate de reală. Stăpânul inelelor, Sevan Bıçakçı s-a nascut in 1965 în Fatih, un district al Istanbulului. Mândru de descendența sa armenească, Sevan poartă numele unui minunat lac din Armenia. Tatal său, un artist al expresiei, actor de profesie i-a insuflat dragostea pentru artă însă l-a orientat spre lucrurile practice, voind poate să îi ofere fiului său o siguranță a vieții mai mare decat și-o putea permite el. Dealtfel, turcii sunt oameni cu inclinații practice și cu imaginație puternică, deopotrivă. Așa că, la vârsta de 12 ani, Sevan ajunge în atelierul lui Hovsep Catak din Marele Bazar din Istanbul, ca ucenic și începe să învețe despre tainele meseriei de bijutier. Patru ani mai târziu, maestru său moare. Tânărul Sevan deprinsese deja o parte din tainele acestei meserii și din cele ale afacerii cu bijuterii astfel că, în scurt timp își deschide un atelier în care lucrează pentru marile manufacturi ca și designer de bijuterii, pe cont propriu, freelancer.
Pentru prima sa colecție a muncit mai bine de un an, înainte de lansare. Minunatele sale bijuterii sunt create în stil otoman și bizantin. Modelele sunt masive, somptuoase, impresionante iar designul lor este unic. Oricând poți recunoaște de departe un inel marca Sevan Bıçakçı, într-o expoziție. Piesele lui au denumiri sugestive iar prețul e pe măsura frumuseții, începând de la 12.000 de dolari, până la 40.000 au chiar mai mult. În magazinul său din Marele Bazar, bijuteriile sale încântă ochiul privitorului însă nu sunt accesibile tuturor. Ele sunt vândute imediat și pot fi găsite în colecții private din întreaga lume sau remarcate în ținuta unor celebrități. Cand privești o creație Sevan Bıçakçı , ai în față o minunată poveste orientală, compusă cu o neasemuită artă, din materiale din cele mai neașteptate, ce include pietrele și metale prețioase ori semiprețioase, unele foarte rare, prinse în montura unui inel, cu diferite procedee tehnice, sculptură, pictură, mozaic, caligrafie otomană. Enigmatice și suprinzătoare inelele Sevan Bıçakçı devin ”cutii” fermecate care ascund în ele imaginea unor moschei, minarete, flori, fluturi, animale. Contemplând un astfel de exemplar îți trece prin minte un singur gand:”il vreau!” Pentru arta sa unică Sevan a primit trei ani la rând consecutiv premiul Tanzanite Foundation Award pentru cel mai bun designer independent.
Vă invit în continuare să admirati câteva dintre aceste creații care iti taie respiratia.

Această prezentare necesită JavaScript.

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 16/09/2013, in Povestiri and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 19 comentarii.

  1. romanianstampnews

    Câteva modele sunt nemaipomenite!

  2. Abstractie făcând de migala depusă intru realizarea lor, sunt de admirat simtul artistic vadit de stiinta imbinarea detaliilor, alegerea gamei cromatice, fantezia tematica si… misterul rapandit de unele dintre ele. Ai impresia ca privesti o lume prin sticla unu acvariu, sau, mai bine spus, peisaje si castele cufundate sub panza apelor marii. Creații care dau un înțeles superior cuvântului „bijuterie”.

    • Bijuterile acestea îmi amintesc despre o expresie pe care o citisem pe vremuri, in 1001 de nopți:” dacă ar fi fost scrise cu acul de dinlăuntrul pleopei”. Mi se părea ceva imposibil de migălos, de o mare finețe și artă. Nu este de trecut cu vederea noul tipar în care este așezat de artist cuvântul ”bijuterie”. Auzisem deseori discutându-se despre bijuteriile turcești produse în serie și intrate la noi pe diverse filiere. In general, lumea crede ca lucrurile aduse de la turci sunt ieftine, fără o mare valoare. Turcia este altfel decat o percepem noi prin prima comerțului și îmi place să pot prezenta astfel de argumente.

  3. Nu am cunoscut decat bijuterii executate de maestri consacrati,din alte vremuri.Aceste minunate opere de arta mi se par inegalabile,ca fantezie de creatie,realizare,finete !Este un adevarat stapan al inelelor,acest bijutier vrajitor !

  4. Absolut superbe inele! Adevarate opere de arta, nu doar bijuterii. Sunt uimitoare acele imagini de sub pietrele pretioase, de parca acele cupole sau turnuri ar fi fost micsorate si inchise in mod magic intr-un inel. Fiecare pare ca spune o poveste. Bine ai spus ca este un „vrajitor” al bijuteriilor.
    Numai bine, draga Gabriela! 🙂

  5. Mi se par niste bijuterii interesante si probabil de o valoare mare mai mult datorita lucraturii artizanal artistice decat a materislelor. Cred ca eu prefer stilul de bijuterii al caror design simplu pune materialele reprezentate in valoare mai mult decat o poveste speciala pt ele, lasand imaginatia privitorului sa scrie in mintea lui ce poveste o dori despre acea imbinare de piatra si metal. Eu am avut un usor sentiment de horror uitandu-ma la aceste bijuterii, al caror design, sincer zic, mie personal mi-a adus vag aminte de atmosfera di filmul SF horror Alien, un film deosebit de interesant, chiar fascinant, desi totusi in esenta horror.

    • 🙂 gusturile nu se discuta. Bijuteriile acestea sunt valoroase. Chiar scriam ca pretul lor este de zeci de mii de euro. Fiecare spune o poveste si unle sunt sculpturi, combinate cu pictura. Nu sunt deloc horror. Par mari, pentru ca fotografiile sunt marite. E adevarat ca „ghiulul”, un gen de inel specific turcesc, e masiv. Eu sunt indragostita de ele si as fi fericita sa am una dintre aceste piese unicat.

  6. Poposesc si eu la cafeneaua turceasca si va felicit pentru blog. Noi chiar locuim in Orientul Mijlociu, sotul meu este de origine araba si am vazut de la sectiunea muzica ca aveti o afinitatea pentru aceasta lume generoasa si atit de putin cunoscuta si judecata prin clisee din pacate. Bijuteriile sint minunate, au patina timpului si ne duc cu gindul la stralucirea palatelor sultanilor. Nici eu nu am rezistat tentatiei de a-mi amenaja un coltisor de casa in stil oriental, desi noi avem mai aproape modelul sirian al acelor curti interioare intime si pitoresti. Pot spune insa cu tristete ca situatia in Siria este dramatica si constat ca in Romania este putin mediatizat, numai la nivelul sec al comunicatelor de presa.
    Insemnul acesta in limba araba care te duce cu gindul la o bijuterie in filigran de aur (si chiar sint astfel de bijuterii la propriu) se traduce In Numele Domnului si este scria cumva in oglinda – sint dublate cuvintele la baza pentru a da simetrie desenului.
    In privinta propunerilor de dans oriental foarte interesant ca intimplator am ales-o si eu pe Didem pentru a ilustra dansul oriental intr-o discutie mai relaxata atunci pe blogul dl.Antonesei la comentarii despre cartea dragostea -anatomia unui sentiment sau amintiri despre comentariile savuroare de pe vox publica ca fragmentele din carte.
    Scuze daca m-am lungit, ca sa inchei intr-un ton optimist m-am simtit binesi in cafenea, faceti o cafea buna, chiar si virtuala.
    Numai bine.

  7. Ma bucur ca ti-a placut in cafenea, Mara. Te mai astept. O sa reiau in curand postarile, desi muncesc pentru ele, ca nu prea gasesc pe site-uri romanesti informatii. Poate ne aduci tu vesti din Sirya. In ce-i priveste pe jurnalistii romani, ce sa spun? La fel au procedat cu revolutia din Turcia. Abia dupa doua saptamani de la inceperea protestelor au inceput si ei sa scrie despre asta. Ei sunt foarte ocupati, jurnalistii romani, cu a prezenta toate prostiile politicienilor si orice scandal cat de marunt. Nu au ei treaba cu problemele lumii de parca ar trai pe alta planeta.

  8. As putea sa va trimit un mail si sa va cer o parere asupra unei situatii?Daca este in regula…:) Multumesc

  1. Pingback: Stăpânul inelelor- o poveste de cafenea | Fata din vis

Lasă un comentariu